ŠTO JE GLIKOGEN
Glikogen (glukoza – „životinjski škrob“ – rezervni polisaharid u tijelu) je visoko razgranati polimer koji se sastoji od međusobno povezanih glukoza. Jedna molekula glikogena sastoji se od velike količine molekula glukoze (cca 120 000 molekula). Glikogen je u tijelu pohranjen u obliku granula u stanicama, prije svega u stanicama jetre koje sadrže otprilike 18-20 posto glikogena. Sadrže ga i mišićne stanice, ali samo 0,5-1 posto.
Prosječan čovjek u svojim zalihama ima pohranjeno od 250 do 400g glikogena. Veliki utjecaj na količinu zaliha glikogana ima naša ishrana (prije svega ona koja sadrži ugljikohidrate).
Glikogen jetre održava stabilnu razinu krvnog šećera, mišićni glikogen se koristi za aktivnost mišića i kao neposredan izvor energije. Kad su zalihe glikogena niske ili sasvim potrošene, naš organizam uz visoko proteinsku prehranu iskorištava upravo naše neželjene masti, pohranjene u zalihama, kao novi izvor energije. Dolazi do mršavljenja isključivo iz masnih naslaga.
KETOZA I KETONI
Ketoza označava stanje organizma kada je povećana razina ketona u krvi. Ketoni nastaju u jetri jer se smanje zalihe glikogena. Kad se organizam navikne na visoko proteinsku prehranu, glikogen iz jetre potroši se za nekoliko dana. Naše tijelo treba energiju kako bi funkcioniralo, a kad je ne dobiva od unosa ugljikohidrata iz hrane, što će napraviti? Počinje energiju koristiti od raspadanja masnih kiselina. Tu nastaje proces u kojem dolazi do smanjenja naših masnih naslaga i mi počinjemo gubiti kilograme uz skidanje masnih naslaga. U ovom procesu nastaju proizvodi koje organizam koristi kao izvor energije – ketoni, označeni isto kao ketonska tijela, a to su acetoacetat, karboksilna kiselina i aceton. Acetoacetat i karboksilna kiselina služe kao izvor energije za tkiva. Prekomjerni ketoni, koje tijelo ne potroši za energiju, se izlučuju u urinu i aceton se izdiše plućima iz tijela.
PROTEINSKA PREHRANA VITALAN
Program prehrane zasniva se na unosu visokokvalitetnih bjelančevina s vrlo niskim sadržajem šećera i masti, aktivira se razgradnja masnih zaliha u organizmu, a istovremeno je zaštićeno mišićno tkivo.
S nisko energetskim dijetama mršavimo prvo iz mišićne mase i vrlo teško iz masnih naslaga. Mučimo se i skoro uvijek odustajemo od mršavljenja. Rezultat nije na vidiku, no ako se i dogodi, pomaci su većinom kratkoročni s jo jo-efektom.S druge strane, uz proteinski program prehrane štitimo mišićnu masu i gubimo kilograme upravo iz masnih naslaga.
Pomažemo našim unutarnjim organima (srcu, plućima, bubrezima…) riješiti se masnih naslaga i time im olakšati funkcioniranje. Visoki krvni tlak vraća se u normalu i smanjuje se kolesterol.
Osjećamo se laganije i zdravije.